Nieuwe fiets- en voetgangersbrug over Gentbruggesluis wordt geplaatst

Nieuwe fiets- en voetgangersbrug over Gentbruggesluis wordt geplaatst

In de nacht van donderdag 3 oktober op vrijdag 4 oktober wordt de nieuwe fiets- en voetgangersbrug geplaatst over de Schelde ter hoogte van de Gentbruggesluis. De nieuwe brug komt over de oude sluisdeuren van de Gentbruggesluis en sluit aan op de Vlaamsekaai. Voorheen staken actieve weggebruikers de sluiskom nog over via ‘De Saskes’, de sluisdeuren van de sluis. In de plaats van deze smalle oversteek, kunnen fietsers en voetgangers binnenkort gebruik maken van de nieuwe composiet brug van 4,5 meter breed. “Met deze nieuwe brug verhogen we de veiligheid en het comfort voor de Gentse fietsers en voetgangers. De nieuwe situatie voor fietsers en voetgangers wordt veiliger en aangenamer”, aldus de Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv.

Nieuwe fiets- en voetgangersbrug over Gentbruggesluis wordt geplaatst

In de nacht van donderdag 3 oktober op vrijdag 4 oktober wordt de nieuwe fiets- en voetgangersbrug op haar plaats gelegd. De prefab brug werd in Rotterdam gebouwd door Fibercore, in onderaanneming van Hye en in opdracht van De Vlaamse Waterweg nv. De brug is gemaakt uit composietmateriaal zoals kunststofhars en glasvezels. Het gevaarte van 17 meter lang en 4,5 meter breed, wordt tussen 24u en 02u ’s nachts met een kraan over de sluiskom geplaatst. De totale kostprijs van dit project bedraagt 139.887,83 euro.

Fietsers en voetgangers moeten nog even wachten alvorens ze hun nieuwe brug kunnen uittesten. De volgende dagen wordt ze aangesloten aan het omringende wegennet en vinden er nog enkele testen plaats. Als alles vlot verloopt, zullen in de avond van 7 oktober de eerste fietsers en voetgangers de brug kunnen oversteken. “Veel voetgangers en fietsers kijken hier al lang naar uit. Heel fijn dat dit brugje sneller wordt aangepakt dan verwacht. Het is nog niet de definitieve brug, maar het is alvast een zeer grote verbetering. Dit is het resultaat van een goeie samenwerking tussen de Vlaamse Waterweg en de Stad Gent”, zegt Filip Watteeuw, schepen van mobiliteit in Gent.

De bouw van de nieuwe fiets- en voetgangersbrug kadert in het Sigmaplan project Scheldemeander Gent-Wetteren. Met het Sigmaplan willen we in deze meander in eerste instantie vermijden dat de Schelde tussen Gent en Wetteren volledig gaat verlanden, wat leidt tot overstromingen en het verdwijnen van waardevolle natuur. Door in te zetten op zowel waterveiligheid als natuurontwikkeling, wapent het Sigmaplan de Scheldevallei in het algemeen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Daarnaast willen we de getijdennatuur ook optimaal beleefbaar maken en zetten we met het Sigmaplan in op de verbetering van een aantal recreatieve ontsluitingen. De nieuwe voetgangers- en fietsersbrug ter hoogte van de Gentbruggesluis is alzo een belangrijk project om het fietsnetwerk rond Gent nog beter te ontsluiten.

Voor meer info: https://sigmaplan.be/nl/projecten/scheldemeander-gent-wetteren/

Laatste nieuws

Top