Werken
: Fietssnelweg F20 Halle - Brussel
Fietssnelweg F20 Halle - Brussel
Hoe pakken we de werken aan?
De werken aan het jaagpad op het tracé van fietssnelweg F20 Halle - Brussel gebeuren in twee fasen. Eerst pakt de aannemer het traject tussen Waterloobrug (Halle) en sluis Ruisbroek (Sint-Pieters-Leeuw) aan. Aansluitend komt het traject tussen sluis Ruisbroek en het viaduct van de Ring rond Brussel (Sint-Pieters-Leeuw) aan de beurt.
Timing
- Fase 1: Waterloobrug – sluis Ruisbroek (afgerond)
- start: februari 2020
- einde: september 2020
- Fase 2: Sluis Ruisbroek – viaduct Ring rond Brussel
- start: april 2021
- einde: september 2021
Bovenstaande timing is een streeftiming en kan wijzigen door onvoorziene omstandigheden (vb. weerverlet).
Minderhindermaatregelen
Van 1 april tot midden april pakt de aannemer de eerste 300 m vanaf sluis Ruisbroek aan. Omdat een omleiding voor fietsers hier niet mogelijk is, voorzien we een tijdelijk fietspad in de Spoorwegstraat tussen de sluis en de tunnel. Gemotoriseerd verkeer moet tijdelijk over twee versmalde rijstroken. Voor de veiligheid scheiden we weg- en fietsverkeer met new jerseys.
Aansluitend, van midden april tot midden mei, komt het stuk vanaf de bocht in de Spoorwegstraat tot aan Driefonteinenbrug aan de beurt. Hier is een omleiding voorzien via Spoorwegstraat, Anderlechtstraat en De Bruyckerweg. Om van daar de omleiding van de werf van de Driefonteinenbrug te volgen.
Van midden mei tot eind juni ten slotte legt de aannemer het stuk van de Driefonteinenbrug tot het viaduct van de Ring rond Brussel aan. Hier zal eerst de omleiding van de werf van de Driefonteinenbrug gevolgd moeten worden. Daarna zal de omleiding over het bestaande jaagpad gaan.
Ruimer kader
De aanpassing van het jaagpad kadert binnen de opwaardering van het Kanaal naar Charleroi. De beperkte afmetingen en diepgang van het Kanaal zijn vandaag een belemmering voor moderne schepen. Een reeks van ingrepen moet het Kanaal toegankelijker en aantrekkelijker maken voor schepen tot 1.350 ton en drie containerlagen hoog en draagt bij aan de modal shift van de weg naar de waterweg. Eén schip van 1.350 ton houdt maar liefst 60 vrachtwagens van de baan en betekent minder fijn stof en CO2 in de lucht.
Kostprijs
De Vlaamse overheid investeert hier ruim 2 miljoen euro in het fietscomfort in de Vlaamse rand. Zij kan daarvoor rekenen op steun van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (ongeveer 880.000 euro) en van de Provincie Vlaams-Brabant (ongeveer 440.00 euro).
Vragen
Hebt u een vraag over de werken aan het jaagpad, dan kan u De Vlaamse Waterweg nv contacteren door te mailen naar info@vlaamsewaterweg.be.