Vergunning voor aanleg nieuwe toegangshellingen tuikabelbrug in Lanklaar

Vergunning voor aanleg nieuwe toegangshellingen tuikabelbrug in Lanklaar

De Vlaamse Waterweg nv heeft de vergunning verkregen voor de aanleg van nieuwe toegangshellingen aan de tuikabelbrug in Lanklaar (Dilsen-Stokkem). De werken kunnen in oktober 2024 van start gaan. De werken zullen naar verwachting in het voorjaar van 2026 voltooid zijn, waarmee de brug nog aantrekkelijker wordt voor dagelijks gebruik.

Vergunning voor aanleg nieuwe toegangshellingen tuikabelbrug in Lanklaar

De tuikabelbrug over de Zuid-Willemsvaart in Lanklaar krijgt een flinke upgrade. Er komen nieuwe fietspaden met een helling van 4 à 4,5%, die het huidige hoogteverschil van 7 meter overbruggen. Deze hellingen maken de brug niet alleen toegankelijker voor fietsers, maar ook voor mensen met buggy's en rolstoelgebruikers. Momenteel zijn er trappen met een fietsgoot, die als onpraktisch worden ervaren.

“Met deze vergunning kunnen we een belangrijke stap zetten naar een betere toegankelijkheid van de tuikabelbrug. Deze nieuwe toegangshellingen zullen het comfort en de veiligheid voor alle gebruikers aanzienlijk verbeteren. Dit project biedt een enorme meerwaarde voor de regio en maakt de brug nog aantrekkelijker voor dagelijks gebruik", vertelt Lydia Peeters, uittredend Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. “Deze verbeteringen zullen niet alleen de dagelijkse mobiliteit van fietsers en voetgangers vergemakkelijken, maar ook het fietstoerisme stimuleren door de verbinding tussen Terhills, de historische Tivoli site en het Visitor Center De Wissen te versterken.”

“Deze vergunning stelt ons in staat om onze infrastructuur verder te moderniseren en duurzamer te maken. De nieuwe toegangshellingen zijn niet alleen een grote verbetering voor de actieve weggebruikers, maar ze integreren ook naadloos in de omgeving en versterken de natuurlijke waarde van het gebied. We zijn verheugd dat we binnenkort met de werken kunnen starten en kijken uit naar de positieve impact op de mobiliteit in de regio,” benadrukt Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg nv.

Het project is opgedeeld in twee delen: de werken op de linkeroever en de rechteroever. Voor de linkeroever was de vergunning al ontvangen, en nu is ook de vergunning voor de rechteroever verkregen.

  • Linkeroever (westelijke oever): De fietshelling wordt maximaal geïntegreerd tussen de Zuid-Willemsvaart en de Bekaertlaan. De helling slingert door de zone voor een beter fietscomfort. De fietshelling ligt deels op grondlichaam en deels op betonconstructie. Hierdoor blijft het gebied doorwaadbaar. De zone wordt heringericht tot belevingsruimte met aangepaste groeninrichting
     
  • Rechteroever (oostelijke oever): Hier wordt een deel van het kanaal heringericht met een vispaaiplaats en een gras-draszone om de natuurwaarde te verhogen. De fietshelling wordt bijna volledig op een betonconstructie op pijlers aangelegd, zodat de connectie tussen het jaagpad en het kanaal behouden blijft. De bestaande bomenrij blijft staan, en nieuwe bomen worden geplant. 

De toegankelijkheid voor de voetgangers blijft gegarandeerd door de inpassing van een nieuwe trapconstructie op beide kanaaloevers. De trappen worden geïntegreerd naast de V-pijlers om de ruimtelijke impact te beperken.

Een halfopen privacy-scherm geïntegreerd op de oostelijke brugleuning zorgt voor een beperkte doorkijkbaarheid van fietsers en voetgangers naar de woonwijk op oostelijke oever.

Gelijktijdig wordt de sociale veiligheid verhoogd door de inpassing van een continue verlichting ingewerkt in de handgreep van de leuning. Hierdoor is de verlichting beschermd tegen vandalisme en wordt de lichtpollutie voor de aangelanden beperkt. Bovendien wordt door het gebruik van de aangepaste verlichting ook de hinder voor fauna verminderd.

Uitvoering en timing 

De voorbereidingen starten in augustus 2024. De eigenlijke werken beginnen in oktober 2024 en zullen, afhankelijk van de weersomstandigheden, minstens een jaar duren. In het voorjaar 2026 is de vernieuwde verbinding over het kanaal weer beschikbaar.

Laatste nieuws

Top