Stuw van Denderbelle

Omdat de huidige sluis te klein is voor schepen tot 1350 ton komt er een nieuwe en grotere sluis. Ook de huidige stuw wordt vervangen door een nieuwe, ontdubbelde stuw. Er komt bovendien een nieuw dienstgebouw met een uitkijkplatform enveen slipway. Om het vismigratieknelpunt op te lossen is er een vispassage voorzien.

Wat houden de werken in? 

Vernieuwing van de stuw en sluis 

De huidige stuw van Denderbelle wordt ontdubbeld. Een deel komt op de plaats van de huidige sluis en een deel op de plaats van de huidige stuw. 
De nieuwe sluis is geschikt voor schepen tot 1.350 ton. In het midden krijgt ze een extra deur. Daardoor kan ze dienst doen als kleinere sluis én kunnen kleinere schepen sneller geschut worden. De nieuwe sluis wordt gebouwd op de linkeroever, naast de huidige sluis. Zo kan de huidige sluis in werking blijven tot de nieuwe sluis klaar is. 

Foto stuw Denderbelle

Nieuw dienstgebouw & omgeving 

 • Naast de nieuwe sluis komt een nieuw dienstgebouw. In het verlengde daarvan komt er een uitkijkplatform boven de oever van de Molenbeek.
 • De Molenbeek schuift een stukje op.
 • Er komt ook een slipway.
 • Een nieuwe veilige en comfortabele kruising voor voetgangers en fietsers over de Dender is gepland.
Foto stuw Denderbelle

Vispassage

Naast de nieuwe stuw komt ook een vispassage in de vorm van een bekkentrap. Dat is een constructie die ervoor zorgt dat de vissen zonder problemen langs de nieuwe stuw kunnen zwemmen.

Bediening stuw Denderbelle

Waarom? 

 1. Verhogen van de waterveiligheid
  De huidige stuw van Denderbelle beschikt slechts over een opening. Een eventuele breuk zou tot overstromingen kunnen leiden. Daarom wordt de stuw van Denderbelle ontdubbeld. Wanneer tijdens een noodsituatie een stuw defect is, kan de andere stuw nog altijd voldoende water afvoeren.
   
 2. Garanderen van de scheepvaart
  De bestaande sluis is te klein voor schepen tot 1350 ton. Na de opwaardering van de Dender moeten er grotere schepen met ladingen tot 1350 ton tot in Aalst kunnen varen. Om dat mogelijk te maken met de sluis van Denderbelle aangepast worden.

Nu bezig

De voorbereidingen zijn volop lopende. De bouw een nieuwe stuw en sluis in Denderbelle maakt onderdeel uit van het grotere project “Opwaardering Dender” waarbij ok de waterweg zelf zal aangepast worden voor schepen tot 1350 ton.
Momenteel is het nog niet mogelijk om een concrete timing van de werken te geven.

Foto stuw van Denderbelle

Laatste nieuws

Top