Versterken samenwerking voor waterinfrastructuur en waterkwaliteit in Maaseik Heerenlaakplas

Versterken samenwerking voor waterinfrastructuur en waterkwaliteit in Maaseik Heerenlaakplas

De Raad van Bestuur van De Vlaamse Waterweg nv keurde op 9 juli een samenwerkingsovereenkomst met de Stad Maaseik goed betreffende de herlocatie van de doorvaartopening en de aanleg  van een inlaatconstructie tussen de Heerenlaakplas en de Gemeenschappelijke Maas. Daarnaast werd ook een intentieovereenkomst goedgekeurd m.b.t. de samenwerking inzake de waterkwaliteit en de blauwalgenproblematiek van de Heerenlaakplas. 

Versterken samenwerking voor waterinfrastructuur en waterkwaliteit in Maaseik Heerenlaakplas

Verhogen van de hoogwaterveiligheid: nieuwe doorvaartopening en inlaatconstructie

“Door deze werken, waarin we met De Vlaamse Waterweg een bedrag van 7,5 miljoen euro (excl. btw) investeren, zal een deel van het Maaswater onder hoogwateromstandigheden via de Heerenlaakplas kunnen stromen, waardoor de waterstand op de Gemeenschappelijke Maas wordt verlaagd, wat een cruciale ingreep is voor de hoogwaterveiligheid van het omliggende gebied”, duidt Lydia Peeters, uittredend Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

De doorvaartopening tussen de Heerenlaakplas en de Gemeenschappelijke Maas zal ca. 300 meter stroomafwaarts worden verplaatst. Het vrijkomende toutvenant en zandleem wordt hergebruikt om de huidige doorvaartopening op te vullen. In de nieuwe doorvaartopening worden stalen damplanken ingebracht, afgewerkt met een betonnen kesp en verankerd met grondankers. 

Daarnaast wordt stroomopwaarts ook een inlaatconstructie gebouwd tussen de Heerenlaakplas en de Gemeenschappelijke Maas t.h.v. kilometerpunt 53,0. Deze inlaatconstructie wordt opgebouwd uit drie elementen, bestaande uit een horizontale vloerplaat, verticale wanden en een betonnen plafond. 

De infrastructuur zal worden aangelegd op percelen die eigendom zijn van zowel Stad Maaseik als een projectontwikkelaar waarvoor duidelijke afspraken omtrent eigendom, beheer, onderhoud en toegang zijn vastgelegd in de samenwerkingsovereenkomst.

De Vlaamse Waterweg voorziet om de werken aan te vangen vanaf 2025.

Intentieovereenkomst ter verbetering van de waterkwaliteit en blauwalgenproblematiek

Tegelijk werd ook een intentieovereenkomst met stad Maaseik goedgekeurd gericht op het vrijwaren van de waterkwaliteit en het aanpakken van de blauwalgenproblematiek in de Heerenlaakplas. De aanleg van de nieuwe infrastructuur zal immers mogelijke effecten hebben op deze problematieken die eerder al zorgen baarden. De stad Maaseik en De Vlaamse Waterweg gaan in de intentieovereenkomst het engagement aan om samen te werken met andere actoren om de waterkwaliteit te borgen en de impact van het voorkomen van blauwalgen inzonderheid op watersportactiviteiten te beheersen. 

Voorzitter Koen Anciaux van De Vlaamse Waterweg nv benadrukt de uitstekende samenwerking met de stad Maaseik: “Beide overeenkomsten geven invulling aan twee belangrijke maatschappelijke uitdagingen die de stad en De Vlaamse Waterweg nauw aan het hart liggen: het verhogen van de hoogwaterveiligheid en het vrijwaren van de toeristisch-recreatieve functie van de Heerenlaakplas.”

“We zijn als stad blij met de maatregelen die genomen worden ter preventie van mogelijke watersnood. Tegelijkertijd zijn we ook verheugd dat Vlaanderen mee verantwoordelijkheid zal dragen voor de mogelijke impact hiervan op onze geliefde recreatieplas. Samen streven we naar een veilige en leefbare omgeving voor al onze inwoners en bezoekers”, benadruk ook de burgemeester van Maaseik. 

Laatste nieuws

Top