Structurele stabiliteitswerken aan het Galgenweel in Antwerpen

Structurele stabiliteitswerken aan het Galgenweel in Antwerpen

De Vlaamse Waterweg nv start op 1 oktober 2024 met stabiliteitswerken aan de kaaimuur en oevers van het Galgenweel in Antwerpen. Deze werken zijn essentieel om de veiligheid en duurzaamheid van het gebied te verzekeren en kaderen in het bredere opwaarderingsplan van het meer. De werken zullen uitgevoerd worden rondom en op het schiereiland en moeten klaar zijn tegen het begin van het nieuwe zeilseizoen in 2025.

Structurele stabiliteitswerken aan het Galgenweel in Antwerpen

Het Galgenweel is het grootste semi-natuurlijke brakwatermeer in Vlaanderen, gelegen op Linkeroever in Antwerpen. Het meer, dat ongeveer 40 hectare groot is, ontstond door een dijkdoorbraak en staat via een uitwateringsconstructie in verbinding met de Zeeschelde. Daardoor blijft het een brakwatermeer. In 2019 bouwden we een nieuwe uitwateringsconstructie ter vervanging van de verouderde sluis uit de 19e eeuw. Deze werken werden in 2020 afgerond.

De huidige werken focussen zich op de resterende zone rondom het Galgenweel, met name de instabiele kaaimuur aan de Scheldekant. Deze zone wordt gekenmerkt door aanzienlijke scheuren en erosie, die de stabiliteit van de oever en kaaimuur in gevaar brengen. Eerdere noodmaatregelen waren tijdelijk en voldoen niet meer aan de hedendaagse normen. Op 1 oktober 2024 starten we daarom met een uitgebreide stabilisatie van de kaaimuur en oeververdediging.

Het project omvat de stabilisatie van de kaaimuur en oeverversterking, waarbij we gebruikmaken van moderne technieken om het gebied duurzaam te beschermen. Om de impact op de zeilactiviteiten te minimaliseren, zijn de werken zo gepland dat ze voor het nieuwe zeilseizoen in 2025 afgerond zijn.

Laatste nieuws

Top