20 jaar Vlaams-Nederlandse Bilaterale Maascommissie

20 jaar Vlaams-Nederlandse Bilaterale Maascommissie

Twintig jaar geleden werd de Vlaams-Nederlandse Bilaterale Maascommissie (VNBM) opgericht om grensoverschrijdend samen te werken aan de hoogwaterbescherming en het beheer van de Gemeenschappelijke Maas. Vandaag werd tijdens een netwerkevent teruggeblikt op twee decennia samenwerking en vooruit gekeken naar de uitdagingen van de toekomst die blijvend om aandacht en samenwerking vragen.

20 jaar Vlaams-Nederlandse Bilaterale Maascommissie

De Maas vormt over zo’n 45 kilometer de grens tussen Vlaanderen en Nederland, van Smeermaas tot Stevensweert. Deze grens volgt de zogenoemde thalweg, de lijn die de diepste punten van de rivier verbindt. Ingrepen aan de ene kant van de rivier hebben effect aan de andere kant. Redenen genoeg om in 2004 een intense samenwerking aan te gaan, vooral met het oog op hoogwaterveiligheid maar hand in hand met aandacht voor natuurontwikkeling.

Chris Danckaerts, gedelegeerd bestuurder van De Vlaamse Waterweg, en Wim Fabries, hoofdingenieur-directeur van Rijkswaterstaat, zijn trots op 20 jaar samenwerking: “Sinds 2004 heeft de VNBM een cruciale rol gespeeld in de transformatie van de Gemeenschappelijke Maas naar een veiliger, natuurlijker en duurzamer riviersysteem. Vandaag keken we terug op twee decennia grensoverschrijdende samenwerking. Het was een moment om successen te vieren, maar ook om vooruit te kijken. Want ons werk is nog niet af. De Maas blijft ons uitdagen en wij blijven samenwerken om de bescherming tegen hoogwater verder te verbeteren, met veel aandacht voor de natuurontwikkeling en de unieke omgeving waarin de Maas stroomt.”

Belangrijke thema’s

Aan beide kanten van de Gemeenschappelijke Maas zijn projecten uitgevoerd die bijdragen aan een betere hoogwaterveiligheid. Ook de natuurontwikkeling kreeg hierdoor een enorme boost. Naast deze zichtbare initiatieven wordt ook op ander gebieden samengewerkt.

Op de agenda van de VNBM staan onder andere afvoerverwachtingen, laagwater, waterkwaliteit, monitoring, natuurontwikkeling, sedimentbeheer en planvorming. De verschillende werkgroepen bestaan uit deskundigen van diverse Vlaamse en Nederlandse organisaties.

Vooruitblik naar de toekomst

Tijdens de bijeenkomst werd ook naar de toekomst gekeken. Zo brengen nieuwe klimaatscenario’suitdagingen met zich mee. In de toekomst moeten we rekening houden met meer en intensere neerslag, maar even goed met lange droogteperiodes. Mogelijk effecten zijn hogere stroomsnelheden, meer erosie van de bedding en daling van grondwaterstanden.

Goede afspraken en verdere samenwerking tussen rivierbeheerders en terreinbeheerders blijven belangrijk om ook in de toekomst de hoogwaterveiligheid te kunnen waarborgen zonder te veel in te grijpen in de natuurlijke processen in en langs de rivier.

Vertrouwen in de samenwerking

De bijeenkomst werd bijgewoond door (voormalige) leden van de VNBM en haar werkgroepen , vertegenwoordigers van diverse overheidsinstanties en natuurorganisaties uit Vlaanderen en Nederland. Het belang van grensoverschrijdende samenwerking op de Gemeenschappelijke Maas werd opnieuw bevestigd. Vol vertrouwen kijkt de VNBM uit naar de komende jaren.

Ook aftredend Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken sprak tijdens de bijeenkomst haar vertrouwen uit: “De meerwaarde van internationale samenwerking rondom verschillende thema’s op de Gemeenschappelijke Maas is opnieuw benadrukt. Zowel de Vlaamse als de Nederlandse beleidsmakers erkennen het belang hiervan. De komende jaren gaan we met optimisme verder op de ingeslagen weg.”

toelichting gedelegeerd bestuurder
spreker event 20 jaar vnbm
panel 20 jaar vnbm

Laatste nieuws

Top