Overspanning nieuwe fietsers- en voetgangersbrug Menen geplaatst

Overspanning nieuwe fietsers- en voetgangersbrug Menen geplaatst

Aan het Barrakenpark in Menen is zaterdag het middelstuk van de nieuwe fietsers- en voetgangersbrug geplaatst. Het brugdeel van 62 meter en bijna 100 ton werd op een ponton naar Menen gevaren en door twee kranen op zijn plaats gehesen. In het voorjaar 2025 zullen fietsers en voetgangers de Leie kunnen oversteken tussen het sportpark en de Grondwetstraat. 

Overspanning nieuwe fietsers- en voetgangersbrug Menen geplaatst

De nieuwe fietsers- en voetgangersbrug is een S-vormige metalen integraalbrug van in totaal 262 meter lang en met een variërende breedte tot maximum 5 meter. De brug werd ontworpen door NEY & partners en in onderdelen gebouwd bij CSM uit Hamont-Achel. De voorbije maanden werden de onderdelen van de aanloophellingen naar Menen gebracht en er gepositioneerd. Het overspannende deel is het sluitstuk van de brug.

Het overspannende deel van de brug werd de voorbije weken op een terrein aan de Leie in Kortrijk geassembleerd. Vrijdag werd het op een drijvend ponton gehesen en naar Menen gevaren. Gezien de buitenmaat van het transport werd de scheepvaart op de Leie hiervoor gestremd.

Het ponton met daarop het laatste brugdeel, werd zaterdag tussen het Vaubanstadion en het Barrakkenpark dwars over de Leie gelegd. Twee kranen hesen het brugdek op de correcte positie waarna het gekoppeld werd met de landhoofden om tot een integraalbrug te komen. Er moest voor het uitvoeren van de hijswerken rekening worden gehouden met de aanwezige stroming op de Leie en de windkracht.

De brug wordt de volgende maanden verder afgewerkt. Daarbij behoren onder meer het verder lassen en conserveren van de metaalstructuur, het aanbrengen van het wegdek, het plaatsen van de reling met ingebouwde verlichting. Ook de omgevingsaanleg staat nog op de planning. De ingebruikname van de brug is volgens de planning van hoofdaannemer HYE voorzien voor het voorjaar.

Bij de keuze voor de verlichting van de brug, werd rekening gehouden met de aanwezigheid van beschermde vleermuissoorten in de omgeving. De definitieve kleur van de brug wordt lichtbeige. 

De bouw van de nieuwe fietsers- en voetgangersbrug die het centrum van Menen met het Barakkenpark verbindt, past in het project Seine Schelde en wordt uitgevoerd in opdracht van De Vlaamse Waterweg nv en door de Europese Unie gesubsidieerd. Seine Schelde zal de binnenvaartverbinding tussen de Vlaamse havens in het Scheldebekken met het Seinebekken nabij Parijs verbeteren. Naast het optimaliseren van de vaarweg voor schepen tot 4500 ton en 3 lagen containers voorziet het project ook in oeverherstel, een verbetering van de waterkwaliteit, het verhogen van de beleving op en langs het water en stadsvernieuwing.

Als in het kader van Seine Schelde de werken voor de doortocht van Menen van start gaan en er een nieuwe brug wordt gebouwd, zal de fietsers en voetgangersbrug onderdeel uitmaken van de omleiding voor de actieve weggebruikers. 

Bekijk onderstaand de spectaculaire beelden.

Laatste nieuws

Top