Aanleg Lage Leieboorden in Waregem start in november

Aanleg Lage Leieboorden in Waregem start in november

De aanleg van de Lage Leieboorden aan de Leie in Waregem starten in november. De Vlaamse Waterweg nv en het stadsbestuur van Waregem zijn de partners in het project dat 4,75 miljoen euro zal kosten. Bij een gunstig verloop zullen de werken begin 2026 klaar zijn. Voor de buurtbewoners wordt voor de start van de werken nog een infomarkt georganiseerd.

Aanleg Lage Leieboorden in Waregem start in november

Opwaarts de brug over de Leie in Sint-Eloois-Vijve wordt een voormalige industriële site herbestemd. Binnen het stadsvernieuwingsproject komt er ook een belevingszone aan het water. De bestaande kaaimuur wordt daarvoor opgebroken en vervangen door in trappartijen verlaagde oeverboorden met een geïntegreerde verlichting.

De nieuwe oever zal bestaan uit stalen damplanken met daarboven een plateau. Via enkele treden of de aanloophelling sluiten de Lage Leieboorden aan op het Barrageplein en de Ketsersstraat. Langs de Leie geeft het plein aansluiting op een zone ‘open water’ met nieuw in te richten natuurlijkvriendelijke oevers.

Deze werf toont duidelijk aan dat Seine Schelde Vlaanderen meer is dan louter een scheepvaartproject. De Vlaamse Waterweg verbetert een oude kaai en sluiten aan bij een stadsvernieuwingsproject dat eveneens een hefboom betekent voor het leven, wonen en werken aan de Leie.

De Lage Leieboorden zullen een extra dimensie geven aan de centrumvernieuwing. Naast het plein komt een zone met grasvlakken en bomen, die polyvalent inzetbaar is voor evenementen. Het water van de Leie zal daardoor als ontmoetingsplek nog aantrekkelijker worden.

Planning

De voorbereidende werken door de nutsbedrijven zijn momenteel bezig. De effectieve bouw van de nieuwe oeverboorden start op 12 november 2024. Aannemer Artes Depret is de uitvoerder. Op woensdag 23 oktober 2024 zal voor de omwonenden een infomarkt plaatsvinden. Bij een gunstig verloop kan iedereen vanaf begin 2026 van de nieuwe Lage Leieboorden genieten.

Dit project in Sint-Eloois-Vijve is goed voor een investering van 4,75 miljoen euro (excl. btw) en maakt deel uit van het door de Europese Unie gesubsidieerde Seine Schelde-project dat de realisatie beoogt van een moderne waterwegverbinding tussen het Seinebekken en de Vlaamse zeehavens. De Stad Waregem draagt 325.000 euro bij voor de omgevingsinrichting.

Laatste nieuws

Top