Zeescheldebekken zet zich schrap voor stormtij

Zeescheldebekken zet zich schrap voor stormtij

De Zeeschelde en haar zijrivieren krijgen op maandag 31 januari vanaf de namiddag te kampen met sterk verhoogde waterpeilen. De verwachtingen gaan uit van een gevaarlijk stormtij: de combinatie van springtij en een west-noordwesterstorm op de Noordzee. En dat gaat gepaard met hoge waterstanden. Een keten van gecontroleerde overstromingsgebieden van het Sigmaplan is klaar om de stormvloedgolven op te vangen en wateroverlast zoveel als mogelijk te vermijden. foto © Wesley Poelman. 

Zeescheldebekken zet zich schrap voor stormtij

Twee keer per maand is er sprake van springtij. Als springtij uitzonderlijk samenvalt met een west-noordwesterstorm op de Noordzee, is waakzaamheid geboden. Stormvloedgolven rollen dan het Zeescheldebekken binnen en zorgen voor hoge waterstanden op de Zeeschelde en haar zijrivieren, tot Gent en tot voorbij bv. Lier of Mechelen.

Hoge waterstanden
Maandagnamiddag zal het waterpeil van de Schelde in Antwerpen vermoedelijk 7,12 meter TAW bereiken, dit is ongeveer 1,65 m hoger dan het normale peil in de huidige getijcyclus. TAW staat voor ‘tweede algemene waterpassing’, het gemiddeld zeeniveau bij laagwater in Oostende. Deze hoge waterstanden zetten zich ook verder landinwaarts verder. De verwachtingen van het Waterbouwkundig Laboratorium deden De Vlaamse Waterweg nv besluiten om de alarmfase ‘gevaarlijk stormtij’ af te kondigen voor maandagnamiddag- en avond. Naar verwachting zullen bijna alle gecontroleerde overstromingsgebieden van het Sigmaplan in werking treden. Dat gebeurt op het ogenblik dat de hoogwatergolf aan een overstromingsgebied passeert. In Antwerpen worden de hoogste waterstanden rond 15.00 u verwacht, in Rumst rond 16.10 u. Pas rond 18.40 u zal de hoogwatergolf via de Schelde ook Gent bereiken.

Het Waterbouwkundig Laboratorium en De Vlaamse Waterweg nv volgen de waterstanden op de voet op en nemen alvast de nodige voorzorgsmaatregelen.

Voorzorgsmaatregelen
Morgenmiddag zullen de waterkeringspoorten op de Antwerpse Scheldekaaien ten laatste gesloten zijn om 13.00 u om wateroverlast in de stad te vermijden. Er geldt dan een parkeerverbod op de kaaien.
Zolang de alarmfase duurt, zullen uit veiligheidsoverweging de jaagpaden met overloopdijken (de dijken aan de rivierzijde van de overstromingsgebieden) afgesloten zijn voor jaagpadgebruikers. Langs die ‘overloopdijken’ stroomt het rivierwater namelijk de overstromingsgebieden binnen. De Polders van Kruibeke, bij normale weersomstandigheden een toegankelijk natuurgebied waar veel gewandeld wordt, zullen ook volledig afgesloten zijn tijdens het gevaarlijk stormtij.

Er geldt een volledige scheepvaartstremming op de Boven-Zeeschelde, stroomopwaarts Wintam. De stremming moet ervoor zorgen dat de dijken niet extra belast worden door golfslag van de schepen. Ook op de Rupel, de Beneden-Nete en de Beneden-Dijle geldt scheepvaartstremming in deze periode.
Verschillende veersteigers zullen niet bereikbaar zijn en de veerdiensten en de Waterbus zullen tijdelijk buiten dienst zijn. De veerdienst Kruibeke-Hoboken zal één uur voor hoogwater buiten dienst zijn. Hetzelfde geldt voor het Sint-Annaveer in Antwerpen en de veerdienst Bazel-Hemiksem. Bazel ligt aan het gecontroleerd overstromingsgebied Polders van Kruibeke, dat gedeeltelijk zal volstromen met water. Na het hoogwater bekijkt De Vlaamse Waterweg nv wanneer de veerdiensten opnieuw in gebruik kunnen gesteld worden.

Blijven investeren in het Sigmaplan
Het Sigmaplan is een plan van de Vlaamse overheid om Vlaanderen te beschermen tegen overstromingen vanuit de Zeeschelde en haar zijrivieren en om de Scheldevallei natuurlijker te maken. Voor de uitvoering van het plan werken waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv en Natuur en Bos van de Vlaamse overheid samen met tal van partners.
Vlaanderen beschikt via het Sigmaplan momenteel over 16 gecontroleerde overstromingsgebieden langs Zeeschelde en zijrivieren. Door tijdelijk rivierwater op te vangen leveren zij een belangrijke bijdrage om stroomopwaarts wateroverlast te vermijden. Het gaat onder meer over de overstromingsgebieden Anderstadt I en II (Lier), Polder van Lier (Lier), Lippenbroek (Hamme), Scheldebroek (Berlare), Potpolder I en IV (Waasmunster), Bovenzanden (Heindonk), Zennegat (Battel), Paardeweide (Berlare), Bergenmeersen (Wichelen), Wijmeers (Berlare en Wichelen) en de Polders van Kruibeke, met 600 hectare het grootste overstromingsgebied in de keten.

Om Vlaanderen in de toekomst te blijven beschermen tegen stormtij, voorziet het Sigmaplan tegen 2030 in de aanleg van verschillende bijkomende overstromingsgebieden. Met het oog op de klimaatverandering en zeespiegelstijging is het cruciaal om te blijven investeren in het Sigmaplan.

Update verwachtingen
De meest recente verwachtingen voor de peilen op de Schelde worden regelmatig geüpdatet en zijn terug te vinden in het hoogwaterbericht van het Waterbouwkundig Laboratorium en op www.waterinfo.be.

Laatste nieuws

Top