Verhoging brug Kempische Steenweg: verborgen puin zorgt voor vertraging

Verhoging brug Kempische Steenweg: verborgen puin zorgt voor vertraging

In juni startte De Vlaamse Waterweg nv met de verhoging van de brug op de Kempische Steenweg in Hasselt. De brug wordt verhoogd tot een vrije doorvaarhoogte van 9,10 meter zodat binnenschepen met 4 lagen containers veilig en vlot kunnen varen. In de aanloophellingen van de brug is de aannemer gestoten op verborgen puin in de ondergrond.

Verhoging brug Kempische Steenweg: verborgen puin zorgt voor vertraging

De verhogingswerken gebeuren in 2 fases omdat de brug uit 2 aparte delen bestaat. Om een brughelft te verhogen, moeten stalen damwanden ingebracht worden in de aanloophellingen van de brug. Die damwanden houden de extra grondopvulling – nodig bij de verhoging – op zijn plaats. Bij het intrillen ervan is de aannemer op 5 meter diepte op verborgen puin en betonblokken in de ondergrond gestoten. Dat moest verwijderd worden vooraleer de werken te kunnen verderzetten. Daarnaast bleek de brug ook een bijkomende versteviging in de fundering van beide helften nodig te hebben.

De ondergrond van een brug op voorhand inspecteren op gebreken, blijft een moeilijk verhaal omdat oude plannen niet altijd accuraat zijn en er veel onzichtbare en onbereikbare onderdelen zijn. Eventuele problemen komen helaas pas boven water tijdens de werken.

Ingrepen met grote impact

Beide ingrepen hebben een impact op de timing van de werken. Oorspronkelijk was voorzien dat verkeer vanaf 1 augustus over de verhoogde brug kant Kuringen zou kunnen rijden. Dat is nu verschoven naar 10 september. Dan start de aannemer met de verhoging van de brughelft kant Godsheide, inclusief de heraanleg van het kruispunt met de Genkersteenweg.

Hasselt blijft vlot bereikbaar via alternatieve routes

De huidige verkeerssituatie blijft dus gelden tot 10 september. Dan wisselt het verkeer en wordt de brughelft kant Godsheide verhoogd. Daardoor zijn de werken nog bezig tijdens Hasselt Kermis (17 – 25 september) en de start van het academiejaar (19 september). Hasselt blijft bereikbaar. Verkeer uit Noord-Limburg neemt in Houthalen-Helchteren de E314 richting Lummen om via de E313 naar Hasselt te rijden. Verkeer uit Oost-Limburg rijdt via de Westerring (N76) en de Boudewijnlaan/Universiteitslaan (N702) richting Hasselt. De omgeving van de Kempische brug tijdens de werken vermijden, blijft de boodschap.

Fietsers & Pukkelpop

“We doen er alles aan om de nieuwe fietsinfrastructuur langs de nieuwe brug vóór 1 september open te stellen. Schoolgaande jeugd kan zo hun woon-schooltraject vlot terug afleggen. Voor het verkeer van en naar Pukkelpop (18 – 21 augustus) is er geen bijkomende hinder en blijft de huidige verkeerssituatie gelden”, benadrukt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. Het kruispunt van de Genkersteenweg zal pas afgesloten worden vanaf 10 september. Het einde van de werken is nu voorzien voor eind oktober.

Laatste nieuws

Top