Partners lanceren Condor H2 voor emissievrije binnenvaart en kustvaart

Partners lanceren Condor H2 voor emissievrije binnenvaart en kustvaart

Het Havenbedrijf Rotterdam lanceert samen met de Provincie Zuid-Holland en ruim 40 partners een ambitieus project voor emissievrije binnenvaart en kustvaart op waterstof. Dankzij Condor H2 moeten in 2030 vijftig emissievrije schepen kunnen varen, waarmee een CO2-reductie van 100.000 ton per jaar gerealiseerd kan worden.

Partners lanceren Condor H2 voor emissievrije binnenvaart en kustvaart

Condor H2 zal waterstofopslag en brandstofcellen met een batterijpakket leveren op basis van pay-per-use, zodat schepen emissievrij gemaakt kunnen worden met beperkte investeringen vooraf voor scheepseigenaren. De waterstof wordt geleverd in ‘tanktainers’ die makkelijk aan boord gebracht en snel gewisseld kunnen worden, waarmee ook langere vaarten goed mogelijk blijven.

Om dit te realiseren brengt het project 6 havens en meer dan 40 partners samen, verspreid over de hele waardeketen van waterstofleveranciers en distributeurs tot technologieleveranciers en scheepseigenaren. Het doel is om in 2025 de eerste schepen met het Condor H2-systeem op de route te laten varen.

“Waterstof wordt al getest in de scheepvaart, maar de tijd is gekomen om actie te ondernemen richting grootschalige implementatie”, zegt Nico van Dooren, Director New Business van het Havenbedrijf Rotterdam. “Door een modulaire, schaalbare en betaalbare oplossing aan te bieden, maakt Condor H2 het technisch en economisch haalbaar om over te stappen op emissievrije scheepvaart op de belangrijkste routes in Noordwest-Europa.”

Het Condor H2 project maakt deel uit van het RH2INE-netwerk, een samenwerking tussen havens, regionale overheden en marktpartijen langs de Rijn, van België en Nederland tot aan Zwitserland.

“Het is veelbelovend om de voortgang te zien die RH2INE-partners nu maken binnen dit doelgerichte netwerk van gelijkgestemde partners. Condor bevindt zich in een netwerk van koplopers die willen en kunnen opschalen”, zegt Jeannette Baljeu gedeputeerde van de Provincie Zuid Holland.

De Stuurgroep van Condor H2 bestaat uit Provincie Zuid Holland, Havenbedrijf Rotterdam, WaterstofNet en Rabobank. Het project wordt daarnaast ondersteund door een reeks partners uit de industrie en de scheepvaart, waaronder:

Air Products, Ballard, Blue H Engineering, bp, Concordia Damen, De Vlaamse Waterweg, DFDS, EICB, ENGIE, Eoly Energy, FinCo Fuel, Future Proof Shipping, H2Storage, HTS, INEOS, Linde, Marin, Maritieme Academie Harlingen, Naval Inland Navigation, Nedstack, Gemeente Nijmegen, North Sea Port, NPRC, NPROXX, Port of Duisburg, Port of Amsterdam, Port of Antwerp-Brugge, Provincie Noord Holland, Rotterdam Shortsea Terminal, Samskip, Schenk Tanktransport, Shell, STC, Theo Pouw, UMOE, VT Group, VITRITE Middelburg en Zepp Solutions

https://www.portofrotterdam.com/nl/nieuws-en-persberichten/whs2023-partners-lanceren-condor-h2-voor-emissievrije-binnenvaart-en

Laatste nieuws

Top