Nieuwe fiets- en voetgangersbrug Wetteren open voor publiek
De onderdelen van de nieuwe tuibrug (pyloonvoet, pyloonmast, Scheldebrug en stalen aanbrug) werden in september 2017 aangeleverd over het water en op hun plaats gelegd. Maar voor de brug in gebruik kon worden genomen, dienden er nog heel wat werken te gebeuren. De tuien van de stalen Scheldebrug dienden nog op de juiste spanning te worden gebracht en de aanloophelling op linkeroever (kant Overschelde), die de brug verbindt met het jaagpad en het pleintje ter hoogte van Kapellendries, moest nog aangelegd worden. Bovendien moesten de tijdelijke brugleuningen vervangen worden door definitieve exemplaren, werd een epoxy brugbekleding aangebracht, en werd ook een aansluitingstrap gebouwd ter hoogte van de pyloon van de tuibrug. Gelijklopend werd ook de Tragelweg volledig vernieuwd. Nu deze werken klaar zijn, kunnen voetgangers en fietsers binnenkort de Schelde vlotter en veiliger oversteken via de nieuwe brug.
Noodzaak nieuwe brug
De bestaande brug tussen Aard en Kapellendries (‘passerelle’) vertoont ouderdomsverschijnselen en voldoet niet meer aan de huidige comfort- en gebruikseisen. Daarnaast is de brug te laag voor heel wat scheepvaartverkeer; in het bijzonder voor de drielaagse containervaart. De nieuwe fiets- en voetgangersbrug is dus broodnodig. De nieuwe brug voldoet wel aan de hedendaagse normen, en vormt geen probleem voor de scheepvaart. De brug heeft een doorvaarhoogte van 7 meter, zodat ‘drielaagscontainerschepen’ er onderdoor kunnen varen. Daarmee dragen we ons steentje bij aan de Europese en de Vlaamse plannen om de Boven-Zeeschelde beter bevaarbaar te maken. Het ontwerp van de nieuwe brug is bovendien afgestemd op het stadvernieuwingsproject Wetteren aan de Schelde.
“De nieuwe fiets- en voetgangersbrug maakt het verkeer vlotter voor fietsers én voor de containerschepen die over de Schelde varen”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. “De brug is echter niet alleen functioneel; het is ook een kunstwerk dat gezien mag worden. Dankzij de hoge pyloonmast heeft Wetteren er een fraaie blikvanger bij.”
Vernieuwde Scheldeoversteek Wetteren
De nieuwe brug staat niet alleen, maar maakt deel uit van een groter geheel: een vernieuwde Scheldeoversteek in Wetteren. De afgewerkte aanloophelling naar de brug op Linkeroever van 170 meter lang maakt daar deel van uit. De helling zorgt ervoor dat fietsers en wandelaars vlot en afgescheiden van ander verkeer de Kapellendries en de N407 kunnen bereiken. Binnen diezelfde vernieuwde Scheldeoversteek worden ook de Tragelweg en het pleintje aan de Kapellendries heraangelegd. De werken aan de Tragelweg zijn achter de rug; de straat werd onder meer voorzien van een aantal nieuwe parkeerplaatsen en 2 kiss & ride-zones. De heraanleg van het pleintje Kapellendries staat nog op de planning na de afbraak van de oude brug. Aan de oostelijke zijde van de nieuwe brug bouwden we een licht hellende trap, die de verbinding maakt met het jaagpad langs de rivier richting Wichelen.
Nog op de planning
De huidige passerelle dient nog te worden afgebroken. Dat zal vermoedelijk in de tweede helft van september 2018 gebeuren. Pas na de afbraak van de oude brug kan de heraanleg van het pleintje op Kapellendries starten. Dat pleintje wordt een aangename publieke ruimte, waar zachte weggebruikers kunnen samenkomen voor of na het oversteken van de brug. Eind 2018 moet de heraanleg rond zijn. Dan volgt ook de officiële opening.
Het project maakt deel uit van een samenwerkingsovereenkomst tussen De Vlaamse Waterweg nv, de gemeente Wetteren en het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Schelde-Landschapspark. De kosten voor de brug worden deels gedragen door de gemeente Wetteren en deels door De Vlaamse Waterweg nv. Het project wordt bovendien mede gesubsidieerd door de provincie Oost-Vlaanderen en door de Europese Unie.
In een latere fase zal nog een groene promenade worden voorzien in het verlengde van de aanloophelling richting Gent. Die promenade zal doorlopen tot aan de wegbrug (N407), vlak buiten het centrum van Wetteren.