Koen Anciaux nieuwe voorzitter De Vlaamse Waterweg nv

Koen Anciaux nieuwe voorzitter De Vlaamse Waterweg nv

Tijdens haar laatste raad van bestuur als voorzitter gaf Frieda Brepoels de fakkel door aan Koen Anciaux. Vanaf 1 februari wordt hij de nieuwe voorzitter van De Vlaamse Waterweg nv.

Koen Anciaux nieuwe voorzitter De Vlaamse Waterweg nv

Op 17 december 2021 besliste de Vlaamse regering dat Koen Anciaux vanaf 1 februari 2022 Frieda Brepoels als voorzitter van de raad van bestuur van De Vlaamse Waterweg nv zal vervangen. Dit sluit aan bij de voorziene wissel halverwege de beleidsperiode van de voorzitter van de raad van bestuur. De Vlaamse regering besliste tevens om Tom Dehaene te bevestigen in zijn functie als ondervoorzitter.

Frieda Brepoels was sinds 2013 bestuurder in de raad van bestuur van de toenmalige nv De Scheepvaart. Sinds 1 februari 2015 werd zij voorzitter bij de waterwegbeheerder, eerst bij nv De Scheepvaart en daarna bij De Vlaamse Waterweg nv. Mevrouw Brepoels blijft bestuurder binnen de raad. Vanuit die rol zal zij ongetwijfeld haar ervaring en kennis ten voordele van de binnenvaart en De Vlaamse Waterweg blijven inzetten.

Frieda Brepoels kijkt trots terug op haar voorzitterschap: “Een mijlpaal tijdens mijn voorzitterschap was ongetwijfeld de fusie van beide waterwegbeheerders nv De Scheepvaart en Waterwegen en Zeekanaal NV. Op 1 januari 2018 was de fusie een feit. En inmiddels is ook duidelijk dat deze fusie de juiste keuze was in het belang van de bevordering van de binnenvaart en waterbeheersing.”

Onze waterwegen hebben ongelooflijk veel troeven die we ten volle moeten uitspelen of het nu gaat om binnenvaart, logistiek, waterbeheersing of recreatieve assets.

“De Vlaamse Waterweg investeert al enkele jaren aanzienlijk in de verdere uitbouw van het Albertkanaal. Een huzarenstuk maar het einde is nu echt wel in zicht. In 2023 zullen alle bruggen een hoogte van 9,10 meter hebben. Met deze capaciteitsverhoging van het kanaal kunnen we nog meer vrachtwagens van de weg halen”, aldus Frieda Brepoels. “Samen met De Vlaamse Waterweg maken we ook werk van een verregaande automatisering van bruggen en sluizen die de efficiëntie van onze waterwegen zal verhogen. Daarnaast investeren we samen met bedrijven in de aanleg van kaaimuren. De afgelopen jaren zijn een aantal watergebonden bedrijventerreinen op de markt gebracht. Veel bedrijven krijgen hierdoor de mogelijkheid om zich te vestigen langs de waterweg.”

Verder werken op dit elan

Koen Anciaux neemt nu het roer over als voorzitter om de succesvolle koers verder te zetten. Anciaux is sinds 2005 bestuurder in de raad van bestuur van de toenmalige Waterwegen en Zeekanaal NV. In 2017 maakte hij zo de overstap naar de raad van bestuur van De Vlaamse Waterweg nv. Met zijn aanstelling is de continuïteit verzekerd.

“Met Frieda Brepoels aan het roer legde De Vlaamse Waterweg nv een mooi parcours af waarbij steeds het belang van rivieren en kanalen, van de binnenvaart, van waterbeheersing en van alle andere functies van onze waterwegen voor ogen werd gehouden. Namens de raad van bestuur wil ik haar daarvoor van harte bedanken”, vertelt Koen Anciaux. “Samen met De Vlaamse Waterweg willen we verder op dit elan. Er staan
nog heel wat werven op de planning zodat ons waterwegennet beantwoordt aan de noden van de toekomst. Ook het beheersen van wateroverlast en droogte staat de komende jaren hoog op onze agenda.”

“Namens de voltallige Vlaamse regering wil ik mevrouw Brepoels bedanken voor al die jaren van voortdurende inzet en betrokkenheid voor De Vlaamse Waterweg en destijds nv De Scheepvaart”, benadrukt Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. “De nieuwe voorzitter wens ik veel succes! De Vlaamse Waterweg beschikt over een sterke en daadkrachtige raad van bestuur. Ik ben ervan overtuigd dat Koen Anciaux samen met de raad van bestuur het Vlaamse beleid inzake waterwegen in al haar facetten toekomstgericht vorm zal geven om zo de uitdagingen op het vlak van mobiliteit, waterbeveiliging en klimaat daadkrachtig aan te gaan. Er liggen nog vele mooie projecten in het verschiet.”

De Vlaamse Waterweg nv beheert en exploiteert de waterwegen in Vlaanderen met focus op vervoer via de binnenvaart, waterbeheersing, recreatie, toerisme en natuurbeleving. De maatschappelijke zetel bevindt zich in Hasselt en de organisatie heeft afdelingen in Willebroek, Brussel, Antwerpen, Merelbeke en Mol. Er werken ongeveer 1.350 personeelsleden.

De raad van bestuur bestaat thans uit

• Koen Anciaux, voorzitter
• Tom Dehaene, ondervoorzitter
• Frieda Brepoels, bestuurder
• Sophie Demeulenaere, bestuurder
• Koen Derkinderen, bestuurder
• Ilse Hoet, bestuurder
• Sven Pletincx, bestuurder
• Raf Terwingen, bestuurder

onafhankelijke bestuurders
• Annemie Baeyaert
• Martine Hiel
• Francis Rome
• Joeri Tielemans
• Baudewijn Vancoillie

regeringscommissarissen
• Guido Hermans
• Maarten Hens

Gedelegeerd bestuurder Chris Danckaerts, algemeen directeur Dominique Van Hecke en operationeel directeur Krista Maes zetelen met raadgevende stem in de raad van bestuur.

Laatste nieuws

Top