Dit weekend schuift tunnel onder spoorweg in Herentals

Dit weekend schuift tunnel onder spoorweg in Herentals

Dit weekend schuiven De Vlaamse Waterweg nv en Infrabel een nieuwe tunnel onder de spoorweg aan De Beukelaer-Pareinlaan in Herentals. De werken starten in de nacht van vrijdag op zaterdag en zijn in de nacht van zondag op maandag klaar. De nieuwe tunnel komt er in het kader van de bouw van de nieuwe en hogere spoorwegbrug over het Albertkanaal in Herentals.

Dit weekend schuift tunnel onder spoorweg in Herentals

Vanaf zaterdag 9 juli (01.00u) tot uiterlijk maandagochtend (04.00u) wordt een tunnel voor de nieuwe De Beukelaer-Pareinlaan onder de spoorweg geschoven. Tijdens de werken rijden geen treinen én is De Beukelaer-Pareinlaan onderbroken. Lokaal verkeer rijdt om via de Ekelstraat en de Vossenberg.

Veiliger wegtraject door minder scherpe bocht

De tunnel komt er omdat het traject van De Beukelaer-Pareinlaan opschuift door de verbreding van het kanaal tot 86 meter. De bocht onder de spoorweg wordt minder scherp ten voordele van de verkeersveiligheid.

Ballet van kranen

De inzet en samenwerking van heel wat grote kranen maken de werken behoorlijk indrukwekkend. De Vlaamse Waterweg nv en Infrabel voorzien daarom twee veilige kijklocaties voor geïnteresseerden. Op het doodlopend stuk van de Lierseweg vlakbij De Beukelaer-Pareinlaan en op het fietspad kant Antwerpen op de brug van de N13 Lierseweg.

Tunnel is zwaarder dan brug

De tunnel weegt maar liefst 3.288 ton en is zwaarder dan de nieuwe stalen spoorbrug die over het kanaal komt. De tunnel is 24,25 meter lang, heeft een binnenbreedte van 14,7 meter en is 5,15 meter hoog. In de tunnel zijn 2 rijstroken voorzien met in elke rijrichting een fietspad van 2 meter breed en aan de noordzijde een voetpad van 1,5 meter breed.

Lierseweg zaterdag en zondag afgesloten

Omdat het treinverkeer dit weekend is onderbroken, gaan De Vlaamse Waterweg en Infrabel ook een eerste deel van de huidige spoorwegbrug over de Lierseweg afbreken. Die ruimte is nodig voor de nieuwe spoorwegbrug die in augustus volgt. De tunnel van de Lierseweg onder de spoorweg is daardoor afgesloten voor alle verkeer van zaterdag 9 juli (00.00u) tot zondag in de namiddag. Verkeer in beide richtingen volgt een omleiding via de E313.

Bijkomend nachtwerk in 2de week bouwverlof

In de nachten van maandag 18 juli, dinsdag 19 juli, woensdag 20 juli en donderdag 21 juli worden de sporen bovenop de nieuwe tunnel afgewerkt. Om het treinverkeer zo weinig mogelijk te hinderen, werkt de aannemer in deze 4 nachten telkens van middernacht tot 4 uur. De werken brengen enige geluids- en trillingshinder met zich mee.

Hogere bruggen over het Albertkanaal

De werken kaderen in de opwaardering van het Albertkanaal, waarbij de kanaalbruggen worden verhoogd zodat schepen met 4 lagen containers vlot kunnen varen. Door de nieuwe en hogere ligging van de spoorwegbrug wordt ook het spoorwegtracé aan weerskanten van het kanaal aangepast over in totaal meer dan 2 km. In Herentals gaat het om de kruisingen met Wolfstee, Lierseweg en De Beukelaer-Pareinlaan.

Het project is een realisatie van vereende krachten, waaronder De Vlaamse Waterweg nv, Infrabel, de Stad Herentals, de Provincie Antwerpen en Pidpa. De werken worden uitgevoerd door aannemersconsortium TM Artes Roegiers – Aelterman - Taveirne voor een totaal bedrag van 53,3 miljoen euro (excl btw). De Vlaamse Waterweg nv investeert 44,5 euro in de verhoging van deze spoorbrug, Infrabel voorziet 5,9 miljoen, provincie Antwerpen en stad Herentals investeren elk 1,1 miljoen euro en Pidpa voorziet 0,7 miljoen. Het project wordt mee gefinancierd door de Europese Unie in het kader van de Connecting Europe Facility.

Blijf op de hoogte

Op de website van www.vlaamsewaterweg.be/spoorbrug-herentals vinden geïnteresseerden meer informatie over de bouw van de nieuwe spoorwegbrug.

Laatste nieuws

Top