Aanstellingsprocedure aannemer voor Leiedoortocht Menen opgestart

Aanstellingsprocedure aannemer voor Leiedoortocht Menen opgestart

De Vlaamse Waterweg nv heeft het bestek gepubliceerd voor de aanstelling van een aannemer voor de bouw van de Centrumbrug in Menen. Ook de bouw van de nieuwe kades, de omgevingswerken en de resterende sloopwerken zitten in deze opdracht vervat. Als de procedure vlot loopt, kunnen de werken eind dit jaar worden toegewezen. De aannemer zal wel moeten wachten om te starten tot na de behandeling van de beroepsprocedure tegen de afgeleverde omgevingsvergunning. Intussen werken het stadsbestuur en De Vlaamse Waterweg nv samen projecten uit voor de dynamiek en de leefbaarheid in de buurt.

Aanstellingsprocedure aannemer voor Leiedoortocht Menen opgestart

Eind december 2023 verkreeg De Vlaamse Waterweg nv een omgevingsvergunning om alle resterende werken rond de Leie in het centrum van Menen uit te voeren. Deze vergunning omvat onder andere de bouw van de nieuwe centrumbrug, het rechttrekken van de bocht in de Leie, de omgevingsaanleg en de sloop van de resterende panden. Eén betrokkene vraagt de vernietiging van de vergunning. Zolang deze beroepsprocedure loopt, zullen de werken niet starten en kan De Vlaamse Waterweg ook niet met de sloop van de resterende panden van start gaan. De uitspraak bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen wordt in de loop van 2025 verwacht.

Eind 2024 wordt ook een uitspraak verwacht in de beroepen tegen het onteigeningsbesluit. Die beroepen hebben betrekking op slechts twee percelen.

Het stadsbestuur en De Vlaamse Waterweg nv werken intussen acties uit die tijdens de duur van de beroepsprocedure tegen de omgevingsvergunning de dynamiek van de betrokken omgeving zichtbaar maken. De ideeën van het stadsbestuur voor verschillende tijdelijke projecten, zoals bijvoorbeeld een klimmuur en extra urban sportvoorzieningen, krijgen concreet vorm en de realisatie wordt voorbereid. De Vlaamse Waterweg nv ondersteunt en engageert er zich toe om de leefbaarheid van de buurt voor de opstart van de werf te borgen. Ondertussen maken de stad Menen en De Vlaamse Waterweg nv ook onderlinge afspraken voor het onderhoud van de reeds bestaande tijdelijke invullingen zoals onder meer het mountainbikeparcours en de speelzone met zand.

De ambitie om de vernieuwing van de doortocht van Menen, als onderdeel van het project Seine Schelde Vlaanderen dat schepen tot 4500 ton toelaat te varen tussen het Seine-bekken en de Vlaamse havens en industriegebieden en zo het wegtransport te ontlasten, blijft onverminderd behouden. “In juni keurde onze Raad van Bestuur nog de samenwerkingsovereenkomst voor dit dossier goed”, bevestigt voorzitter Koen Anciaux van De Vlaamse Waterweg nv. “Het budget om de werken met onze aannemers op te starten is voorzien.”

Het stadsbestuur van Menen gaat de tijdelijke acties bespreken met de handelaars en andere betrokkenen die verlangen naar de start van de werken en de opwaardering van de omgeving.

Laatste nieuws

Top