Ponton Steenplein verplaatst naar cruiseterminal

Ponton Steenplein verplaatst naar cruiseterminal

Tijdelijke omleiding bij op- en afstappen veer en waterbus aan Steenplein

Ponton Steenplein verplaatst naar cruiseterminal

In het kader van het Sigmaplan voert De Vlaamse Waterweg nv al enkele jaren stabilisatiewerken uit aan de Antwerpse Scheldekaaien. Momenteel is de zone rond het Steenplein aan de beurt. Het ponton dat op de Schelde ligt ter hoogte van het Steenplein moet tijdens de werken verplaatst worden. Omdat het ponton een belangrijke functie heeft als op- en afstapplaats voor de Veerdienst en De Waterbus, zorgen we ervoor dat het ponton zoveel mogelijk toegankelijk blijft. Eind 2023 communiceerden we dat tijdens het verplaatsen van het ponton, De Waterbus soms op linkeroever zou moeten aanmeren in plaats van op rechteroever. Na uitvoerig overleg tussen alle betrokken partijen is er een oplossing gevonden waarbij zowel de veerdienst als De Waterbus toch steeds op rechteroever kunnen vertrekken.

Om plaats te maken voor de werken aan de kaaimuur ter hoogte van het Steenplein, zal het ponton verplaatst worden. Op dinsdag 9 januari 2024 halen we het ponton weg van de kaaimuur en vanaf 13 januari ligt het voor 12 weken op zijn nieuwe plaats, tegen afmeerponton A van de cruiseterminal. Van 9 tot en met 12 januari zullen reizigers het veer en de Waterbus kunnen op- en afstappen via een tijdelijke constructie vanaf de cruiseterminal. Omdat de tijdelijke constructie niet voldoende plaats biedt voor meerdere vaartuigen worden de dienstschema’s van de veerdienst en de Waterbus op elkaar afgestemd. Het is dus mogelijk dat er korte vertragingen van enkele minuten zijn in deze overgangsperiode van 9 tot en met 12 januari.

De huidige oplossing, waarbij reizigers niet naar linkeroever moeten om de waterbus te nemen, is tot stand gekomen na een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen. De veerdienst & de waterbus, de Stadshaven en De Vlaamse Waterweg nv zijn tevreden en hopen op begrip voor eventuele korte vertragingen die kunnen optreden. Verder kan de tijdelijke opstapplaats een kans bieden aan reizigers om de nieuwe cruiseterminal van dichtbij te ontdekken.

Er wordt voldoende signalisatie ter plaatse voorzien, zodat reizigers vlot de weg vinden naar hun nieuwe opstapplaats. Het is aangewezen om voor vertrek steeds de actuele dienstregeling na te kijken op dewaterbus.be of via slimnaarantwerpen.be. Als alles goed loopt ligt op 29 maart 2024 het ponton weer op zijn oude plek aan het Steenplein en verloopt het op- en afstappen weer zoals voordien.

Over de gehele lengte van de Scheldekaaien worden de kaaimuren gemoderniseerd en gestabiliseerd. De oude kaaimuur, die al meer dan 100 jaar oud is, vertoont immers tekenen van instabiliteit. Door het aanbrengen van onder andere een stabilisatieberm in breuksteen en het uitvoeren van injecties zorgen we ervoor dat de kaaimuren in Antwerpen ons opnieuw voor 100 jaar kunnen beschermen tegen de kracht van de Schelde.

Laatste nieuws

Top