Start herstellingswerken brugdek Baanbrug in Boom

Start herstellingswerken brugdek Baanbrug in Boom

De brugdekplaat van de Baanbrug - of Rupelbrug - in Boom is aan vervanging toe. Aan de brugdekplaat van het beweegbare brugdeel werden vermoeiingsscheuren opgemerkt. Op 5 augustus start De Vlaamse Waterweg nv met herstellingswerken. De brugdekplaat wordt hersteld en er komt een nieuwe slijtlaag op de brug. De werken zullen ongeveer vier maanden duren.

Start herstellingswerken brugdek Baanbrug in Boom

De Baanbrug over de Rupel is een belangrijke verkeersader, maar de dekplaat van het beweegbare brugdeel vertoont vermoeiingsscheuren. Om problemen te voorkomen, gaan we over tot een herstelling van de brugdekplaat. Er wordt een stelling gebouwd onder het beweegbare brugdeel. Ook bovenop het brugdek komt een stelling en een beschermingsconstructie. De planning is onderhevig aan verschillende factoren, maar het einde van de werken is voorzien eind 2024.

Hinder wegverkeer

Tijdens de volledige duur van de werken is de Baanbrug niet toegankelijk voor gemotoriseerd wegverkeer. Voor hen wordt een omleiding voorzien langs de Rupeltunnel en A12. Vanuit Brussel neem je afrit 9 Rumst/Niel/Boom. Vanuit Antwerpen kan je de nieuwe afrit Ooievaarsnest in Puurs nemen.

Tijdens het grootste deel van de werken kunnen fietsers en voetgangers gebruik blijven maken van de Baanbrug. We voorzien een veilige zone voor hen om de werken te passeren, door de stellingsconstructie op de brug. Enkel van maandag 12 augustus tot en met dinsdag 27 augustus en van woensdag 13 november tot en met dinsdag 27 november is de brug ook voor fietsers en voetgangers afgesloten. Op die momenten wordt de stellingsconstructie opgebouwd en afgebroken. Om de hinder voor fietsers en voetgangers in deze periode te beperken wordt de veerdienst over de Rupel tijdelijk uitgebreid. Gedurende de periodes waarop de brug niet toegankelijk is voor fietsers en voetgangers zal de veerdienst om het kwartier uitvaren, in de plaats van om het half uur.

Scheepvaartverkeer

Ook het scheepvaartverkeer zal hinder ondervinden van de werken. Tijdens de werken is het scheepvaartverkeer onder het beweegbare brugdeel volledig onderbroken. Kleinere schepen, die niet onder de beweegbare brug moeten doorvaren, kunnen de Baanbrug wel passeren onder de vaste brugdelen. Al zullen zij rekening moeten houden met het getij op de Rupel. Schippers en bedrijven uit de regio worden tijdig geïnformeerd over de werken.

Omleidingsplan

Laatste nieuws

Top