Meer dan 800 reacties tijdens openbaar onderzoek kanaal Bossuit-Kortrijk

Meer dan 800 reacties tijdens openbaar onderzoek kanaal Bossuit-Kortrijk

De Vlaamse Waterweg nv ontving meer dan 800 reacties naar aanleiding van het openbaar onderzoek in het kader van de procedure van het Complex Project tot de ‘Opwaardering en/of aanpassing van het kanaal Bossuit-Kortrijk’. De reacties worden de volgende maanden onderzocht. 

Meer dan 800 reacties tijdens openbaar onderzoek kanaal Bossuit-Kortrijk

De opwaardering van het kanaal Bossuit-Kortrijk kadert in de Vlaamse ambitie om het aandeel van de binnenvaart in het goederenvervoer te verhogen. Het kanaal is een waardevolle schakel in het netwerk van waterwegen in Vlaanderen en Europa.

De Vlaamse Regering stelde op 26 januari 2024 het ontwerp van voorkeurstracé vast voor het Complex Project Opwaardering en/of aanpassing van het kanaal Bossuit-Kortrijk, afgekort Plan B-K. Het genaamde ringtracé werd naar voor geschoven als de gewenste oplossing. Vervolgens vond van 8 april tot en met 14 juni 2024 een openbaar onderzoek plaats. Tijdens verschillende participatiemomenten werden alle betrokkenen en omwonenden geïnformeerd. Bij afsluiting van het openbaar onderzoek ontving De Vlaamse Waterweg nv (die het project trekt) meer dan 800 reacties. Die zullen nu worden verwerkt. 

De ontvangen reacties worden geanalyseerd en op basis hiervan wordt nagegaan of het ontwerp van voorkeursbesluit en de onderzoeksrapporten nog bijgestuurd moeten worden. Pas daarna kan de Vlaamse Regering het voorkeursbesluit definitief vaststellen.

Volgende stappen
Het project Kanaal Bossuit-Kortrijk verloopt volgens de procesaanpak voor complexe projecten in Vlaanderen. Het openbaar onderzoek maakt hier deel van uit.
De Vlaamse Regering kan het voorkeursbesluit pas definitief vaststellen nadat is bepaald of het ontwerp van voorkeursbesluit nog bijgestuurd moet worden op basis van de ontvangen inspraak. Voor zover er een definitieve vaststelling van het voorkeursbesluit is, zal het gekozen alternatief verder uitgewerkt worden tot een projectbesluit. Dat bevat onder meer de nodige vergunningen om tot de effectieve bouw over te gaan. Ook in deze fase zal er ruimte zijn voor participatie en dialoog.

Meer informatie over Plan B-K staat op de projectwebsite www.planbk.be.

 

Laatste nieuws

Top