Baggerwerken en slibruiming in IJzerbekken

Baggerwerken en slibruiming in IJzerbekken

Na het zomerbouwverlof starten in opdracht van De Vlaamse Waterweg nv onderhoudsbaggerwerken en slibruimingswerken in het IJzerbekken. Op de IJzer zelf en het Kanaal Nieuwpoort-Duinkerke worden drempels afgevlakt. Het Lo-kanaal dat de IJzer in Fintele met het kanaal Nieuwpoort-Duinkerke in Veurne verbindt, wordt terug op diepte gebracht. De werken zullen tot het voorjaar 2025 duren. 

Baggerwerken en slibruiming in IJzerbekken

Eind 2023 keurde de Vlaamse Regering het actieplan Weerbare Westhoek goed. Het actieplan omvat tal van ingrepen die door de Vlaamse en lokale overheden zullen worden uitgevoerd om de waterveiligheid in de Westhoek te verhogen en het waterbeheer te verbeteren.
Baggerwerken en slibruiming

De Vlaamse Waterweg bereidde intussen de uitvoering van een aantal  baggerwerken en slibruimingen voor: de bodemanalyses, peilingen en de openbare aanbestedingsprocedure kregen intussen hun beslag. De Raad van Bestuur van De Vlaamse Waterweg nv wees de opdracht toe aan het consortium Ghent Dredging-DEME. De eerste baggerwerken en slibruimingen zullen na het bouwverlof kunnen starten en vinden op verschillende locaties plaats. 

Op de IJzer tussen Roesbrugge en Nieuwpoort worden de lokale ondieptes weggewerkt via de techniek van slibslepen. Daarna start op de IJzer het onderzoek naar de eventuele aanwezigheid van explosieven of vervuiling. In 2025 wordt de IJzer overal terug naar minimum 2,20 meter diepte gebracht. 
Het Lo-kanaal wordt opnieuw op diepte gebracht. De vaargeul van 6 meter breed zal na het baggeren over zijn gehele lengte opnieuw minimum 2,20 meter diep zijn. De werken worden uitgevoerd vanaf het water en de afvoer van het baggerslib gebeurt per schip.  

Actieplan Weerbare Westhoek krijgt uitvoering
Het actieplan Weerbare Westhoek omvat naast baggerwerken en slibruiming nog een groot aantal andere ingrepen. Vorige week mochten de Taskforce Weerbare Westhoek (onder voorzitterschap van gouverneur Decaluwé en gedelegeerd bestuurder Chris Danckaerts) en de lokale besturen tot hun genoegen vaststellen dat de voorbereiding en uitvoering van het actieprogramma op schema zitten.

Laatste nieuws

Top