Dwergkroos geruimd met innovatieve ‘waterbull’

Dwergkroos geruimd met innovatieve ‘waterbull’

Sinds eind augustus is er een aanzienlijk hoeveelheid dwergkroos aanwezig op de IJzer en het kanaal Ieper-IJzer. De Vlaamse Waterweg nv heeft, samen met aannemer Braet nv, een innovatieve ‘waterbull’ ontwikkeld voor het opruimen van de dwergkroos.

Dwergkroos geruimd met innovatieve ‘waterbull’

Invasieve exoot
De dwergkroos is een invasieve Amerikaanse exoot die sinds enkele jaren voorkomt op onze waterwegen. De kroos is zichtbaar als een groene drijflaag op het water en hoort hier in Vlaanderen eigenlijk niet thuis.

De plant bezit de specifieke eigenschap om in de herfst zetmeel op te slaan en in soortelijk gewicht te stijgen, vervolgens naar de bodem te zakken ter overwintering, om dan in het voorjaar terug op te duiken. De ideale voedingsbodem is stilstaand of traag stromend voedselrijk warm water. Gezien de warme zomers is het dan ook niet verwonderlijk dat de dwergkroos steeds talrijker voorkomt op onze Vlaamse waterwegen.

Innovatieve ‘waterbull’
In Nederland zijn er naar aanleiding van soortgelijke problemen reeds enkele toestellen gebouwd en na een grondige studie heeft de waterwegbeheerder besloten om samen met de aannemer deze bestaande technieken te combineren in de ‘waterbull’.

De ‘waterbull’ bestaat uit een krachtige boot die vooraan voorzien is van vangplaten. Deze vangplaten drijven de dwergkroos bijeen. Vanwege de fysieke gelijkenissen met een klassieke bulldozer werd de uitvinding ‘waterbull’ gedoopt.

De waterschop heeft een hoogte van 1m en bestaat uit drie identieke delen van 2 meter breed. Door de schuinstand van beide buitenste delen wordt er ongeveer 6 meter van de vaargeul in een keer geruimd. Het geheel is door middel van een elektrische lier in hoogte regelbaar. om zoveel mogelijk dwergkroos te verzamelen. De constructie werd ontwikkeld in de ateliers van Braet nv, een Nieuwpoortse aannemer die ook lid is van de Vlaamse Waterbouwers.

Eens de ‘waterbull’ zijn werk gedaan heeft, wordt de bijeengedreven kroos opgeschept door een kraan en vervolgens via afvalcontainers naar een verwerkingsinstallatie gebracht.

De eerste opruimacties met de ‘waterbull’ geven alvast succes. De Vlaamse Waterweg nv heeft in twee weken tijd maar liefst 50 ton dwergkroos verwijderd.  Op een wateroppervlak ter grootte van een voetbalveld drijft er ongeveer 1500 kg dwergkroos, dus zijn er ongeveer 33 voetbalvelden vol dwergkroos geruimd.

Succesvol pilootproject
Aangezien dwergkroos in staat is om op de bodem te overwinteren, is het systematisch machinaal verwijderen voorlopig de enige zinvolle constructieve methode op lange termijn, en de ‘Waterbull’ blijkt daarvoor de ideale uitvinding te zijn. Benieuwd hoe De Vlaamse Waterweg nv precies te werk gaat en hoe de ‘waterbull’ er nu uitziet? Bekijk dan hier alvast de eerste beelden van dit innovatief middel in werking.

Oplossing ook voor andere exoten
De ‘waterbull’ is niet alleen efficiënt tegen dwergkroos, maar de maaswijdte van de vangplaten kunnen zeer makkelijk aangepast worden om ook andere invasieve exoten te verwijderen. Recent werd de volgende invasieve exoot al gespot, namelijk de watercrassula. Een waterplant met een volledige andere structuur van de dwergkroos, maar daarom niet minder schadelijk. Tijdens de opruimacties met de ‘Waterbull’ werd deze plant ook verwijderd uit het water, samen met de dwergkroos. De constructie is dus multi-inzetbaar en zo zal De Vlaamse Waterweg nv op lange termijn nog meer invasieve exoten kunnen verwijderen uit de Vlaamse waterwegen.

Laatste nieuws

Top