BRUG HASSELT - KEMPISCHE STEENWEG

Het verhogen van de brug over het Albertkanaal in Hasselt ter hoogte van de Kempische Steenweg en het plaatselijk verbreden van het Albertkanaal kadert binnen de opwaardering van het Albertkanaal. Dit groter project omvat het wegwerken van capaciteitsbeperkende knelpunten op het Albertkanaal.

WIL JE OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN DE WERKEN AAN DE KEMPISCHE BRUG?  SCHRIJF JE DAN ZEKER IN OP ONZE NIEUWSBRIEF.

Scroll aub naar beneden voor de recente updates of klik hier.

 

Wat

De brug van de Kempische Steenweg bestaat eigenlijk uit twee afzonderlijke brugdelen die naast elkaar liggen. Die worden medio 2022 enkele meters omhoog gekrikt. Het gaat dus niet om de bouw van een nieuwe brug, maar het verhogen van de bestaande brug. Omdat ook fietsers twee meter extra omhoog moeten om het kanaal te kruisen, komen er aan elke zijde van de weg en het kanaal fietslussen.

Tegelijk zal het Agentschap Wegen en Verkeer het kruispunt met de Grote Ring (R71) verbeteren, door een aanpassing van de voorsorteerstroken van en naar de brug. Ook het kruispunt met de Genkersteenweg (N75) wordt opnieuw aangelegd om aan te sluiten op de verhoogde brug, maar hier verandert niets aan de opstelstroken.

Waarom

‘THE BIGGER PICTURE’: MODERNISERING VAN HET ALBERTKANAAL

Met bijna 40 miljoen ton vervoerde goederen per jaar is het Albertkanaal de belangrijkste waterweg in Vlaanderen. Vooral het containervervoer kende het voorbije decennium een steile opgang. In het kader van de capaciteitsverhoging van het Albertkanaal investeert De Vlaamse Waterweg nv dan ook in de verdere uitbouw van het Albertkanaal.      

De huidige beperking in doorvaarthoogte en breedte onder de bruggen vormt een knelpunt voor de binnenscheepvaart op het Albertkanaal. De verhoging van de bruggen tot een vrije doorvaarthoogte van 9,10 m maakt het mogelijk om binnenschepen met vier lagen containers veilig en vlot te laten varen. Bovendien krijgt ook Short Sea Shipping op het Albertkanaal zo betere kansen.

Wanneer

TIMING 

Fase 1: verhoging brughelft kant Kuringen/kanaalkom

Fase 2: verhoging brughelft kant Godsheide/Genkersteenweg

Heraanleg kruispunt Genkersteenweg

Opbouw nieuw fietspad met oprijlussen

Waar?

Hasselt - Kempische Steenweg

logo steun van europa

WIL JE OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN DE WERKEN AAN DE KEMPISCHE BRUG? 
SCHRIJF JE DAN ZEKER IN OP ONZE NIEUWSBRIEF.


UPDATE 25 MEI: FIETSERS EN VOETGANGER IN 2 RICHTINGEN OP 1 BRUGKANT 

Vanaf donderdag 25 mei legt de aannemer de laatste hand aan het fietspad brugkant Kuringen. Tot begin juni gebruiken fietsers en voetgangers in 2 rijrichtingen kant Godsheide van de brug. Daarna kunnen fietsers en voetgangers veilig en comfortabel langs beide zijden over de Kempische brug rijden.

 


UPDATE 17 APRIL: FIETSERS EN VOETGANGERS VANAF 25 APRIL IN 2 RICHTINGEN OP 1 BRUGKANT

Wegens werfomstandigheden starten de werken en de omzetting van het verkeer op dinsdag 25 april. Gedurende een 2-tal weken gebruiken fietsers en voetgangers dan in 2 rijrichtingen 1 kant van de brug: aan de vernieuwde kant Godsheide. 


UPDATE 22 DECEMBER 2022

Hieronder vind je de algemene omleiding voor fietsers tot het einde van de werken.

Tijdens de kerstvakantie trachten we de fietstunnels onder de Kempische Steenweg en onder de Genkersteenweg open te houden. De tunnel richting de nieuwe lussen blijft afgesloten.

UPDATE 24 NOVEMBER 2022

De Kempische brug ligt op zijn nieuwe hoogte, de aansluitingen met de Hasseltse Grote Ring en de Genkersteenweg zijn daarop aangepast en verbeterd. Als het droog blijft, brengt de aannemer vanaf vrijdagavond 25 november 20 uur tot en met zaterdagmiddag 26 november de definitieve wegmarkering aan op de brughelft waar nu nog alle verkeer over rijdt. Vanaf zaterdag is de drukste brug van Limburg opnieuw op volle capaciteit beschikbaar voor het verkeer.

Tijdelijke verkeershinder

Tijdens de markeringswerken zijn de rijmogelijkheden op het kruispunt van de Grote Ring met de Kempische Steenweg beperkt:

  • Verkeer op de Grote Ring kan enkel rechtdoor rijden of rechts afslaan. 
  • Vanaf de brug en vanuit het centrum kun je enkel rechtsaf de ring oprijden.
  • Vanaf de Genkersteenweg richting Hasselt-centrum rij je via de sluis van Godsheide.

Tegen zaterdagmiddag 26/11 zijn alle rijstroken en rijrichtingen opnieuw beschikbaar.

Optimale voorsorteerstroken 

Na de volledige openstelling profiteert het verkeer van de voorsorteerstroken die het Agentschap Wegen en Verkeer in de zomer al aanpaste en optimaliseerde:

  • Vanaf de binnenring zijn voortaan drie afslagstroken beschikbaar om linksaf richting Zonhoven te rijden
  • Verkeer op de buitenring krijgt er een tweede rechtsafslagstrook naar de Kempische brug bij. 
  • Uit de richting van Zonhoven kan verkeer opnieuw linksafslaan naar de Genkersteenweg. 

 

overzichtsplan nieuwe verkeerssituatie

Fietsbruggen dit jaar klaar 

Ook voor de fietsers is er goed nieuws. 

  • De beide fietslussen aan de kant van Godsheide zullen dit jaar klaar zijn en voorzien van afsluitingen. 
  • Volgend jaar worden de fietslussen aan de kant van Kuringen gefinaliseerd. 
  • Tot die tijd blijft het fietsverkeer nog in twee richtingen over dezelfde brughelft rijden. 

De aannemer renoveert de komende weken ook de fietstunnels in de omgeving van de Genkersteenweg. Fietsers volgen een lokale omleiding. 


 

ZO FIETS JE TIJDENS DE WERKEN

Over de brug 

Fietsers en voetgangers kunnen altijd over de brug. Ook zij moeten in 2 richtingen over 1 brughelft passeren. Tot midden september is dat aan kant Godsheide/Genkersteenweg. Vanaf midden september gebruiken ze de nieuwe en verhoogde brughelft aan kant Kuringen/kanaalkom.

Jaagpaden 

Het jaagpad aan de Kempische Kaai, kant Hasselt centrum, blijft open voor actieve weggebruikers. Maar de rijweg onder de brug is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Het verkeer op de parallelweg Gouverneur Verwilghensingel kan wegrijden via de Scheepvaartkaai naar de Elfde-Liniestraat.

Het jaagpad aan de Handelskaai, kant Kiewit/Zonhoven, is afgesloten voor fietsers en voetgangers. Een korte omleiding is voorzien via de Genkersteenweg, de fietspaden onder de brug en de parallelweg van de Kempische Steenweg (langs de Gamma). 

Jaagpad tussen spoorwegbrug Kuringen en Kempische Brug

Voor fietsers vanuit Kuringen is tot eind oktober geen doorgang over het jaagpad van de Nijverheidskaai naar Hasselt toegelaten. Fietsers uit die richting volgen een omleiding via de Oude-Heidestraat, de Paalsteenstraat en de Kempische Steenweg.

Reden is dat op de parallelweg van de Kempische Steenweg (langs Kariboe, Gamma, Winsol) tijdelijk eenrichtingverkeer naar de Nijverheidskaai geldt. Autoverkeer moet de parallelweg verlaten via het jaagpad van de Nijverheidskaai. Wanneer een schip gelost wordt, rijden wagens over het fietspad de loskade voorbij. Daarom is in overleg met de politie beslist om geen fietsverkeer vanuit Kuringen toe te laten over het jaagpad van de Nijverheidskaai naar Hasselt.
 

Laatste nieuws

Top