Scheepvaartverkeer en jaagpad in Harelbeke onderbroken op 10 december

Scheepvaartverkeer en jaagpad in Harelbeke onderbroken op 10 december

Twee schouwen van een voormalige elektriciteitscentrale op de industriezone Vaarnewijk naast de Leie in Harelbeke worden op zondag 10 december om 9.45 uur gecontroleerd gedynamiteerd. Om dit in alle veiligheid uit te voeren, wordt een veiligheidsperimeter van 200 meter ingesteld. Binnen die straal bevindt zich ook de Leie. Daarom wordt tussen 8.30 uur en het opheffen van de veiligheidsperimeter omstreeks 10 uur het scheepvaartverkeer gestremd en de jaagpaden afgesloten. 

Scheepvaartverkeer en jaagpad in Harelbeke onderbroken op 10 december

De elektriciteitscentrale langs de Leie sloot in maart 2012, omdat ze te verouderd was om nog rendabel te zijn. De centrale werd enkel nog ingeschakeld in hoge nood. Sinds de sluiting is de elektriciteitscentrale niet meer in gebruik. De twee schouwen die nog op de site staan hebben geen nut meer en moeten verdwijnen voor de nieuwe invulling van het terrein. De sloop werd al enkele keren uitgesteld door onder andere de aanwezigheid van een nestbak voor slechtvalken op één van de schoorstenen.

Veiligheidsperimeter van 200 meter

De 72 meter hoge torens worden op zondag 10 december om 9.45 uur stipt gedynamiteerd. Om het hele gebeuren op een veilige manier te laten verlopen, wordt er een veiligheidsperimeter van 200 meter opgelegd. Dat betekent dat tijdens het springen geen publiek wordt toegelaten in een perimeter van 200 meter.

De Leie, de jaagpaden langs weerzijden van de Leie, de Vaarnewijkstraat en de N36 sluiten tijdelijk voor het verkeer en het publiek. Gebouwen en bedrijven binnen deze perimeter worden ontruimd. De springmeester staat samen in met de opdrachtgever voor de afsluiting en signalisatie van de veiligheidszones, in samenspraak met Harelbeke en bevoegde diensten. 

Vanaf 8.30 uur worden de Vaarnewijkstraat en het jaagpad afgesloten. Ook scheepvaart op de Leie binnen de perimeter is tijdelijk verboden. Pleziervaartuigen tussen de sluis en de veiligheidsperimeter moeten vastgelegd worden aan de kade aan de Vrijdomkaai. Om 9 uur sluit de N36 voor alle verkeer, van aan het kruispunt de koperen ketel in Bavikhove tot en met de E3-tunnel in Harelbeke.

Een kwartier voor de ontsteking zal er een langgerekt geluidssignaal te horen zijn. Net voor de ontploffing volgen twee korte geluidsignalen. Een kwartier na de springwerken wordt de zone opnieuw vrijgesteld en de veiligheidsperimeter opgeheven.

Meer informatie staat op www.harelbeke.be

Laatste nieuws

Top