Matadibrug aan de Oude Dokken in Gent geopend

Matadibrug aan de Oude Dokken in Gent geopend

De Matadibrug over het Handelsdok in Gent is zaterdagmorgen officieel en feestelijk geopend. De brug is de tweede voetgangers- en fietsersbrug binnen het stadsvernieuwingsproject Oude Dokken. Stadsontwikkelingsbedrijf Sogent en De Vlaamse Waterweg nv stonden in voor de bouw. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) steunde financieel.

Matadibrug aan de Oude Dokken in Gent geopend

De nieuwe 112 meter lange brug ligt in het verlengde van de Kraankinderstraat en biedt de actieve weggebruikers de kans om snel en veilig de oversteek van de Handelsdokkaai met de Schipperskaai te maken. Hierdoor wordt het stadsontwikkelingsproject Oude Dokken nog beter verbonden met de binnenstad.

De Matadibrug is een slanke vaste metalen brug met geïntegreerde verlichting in de leuningen. “Het ontwerp van Feichtinger Architects uit Parijs past niet alleen mooi in de omgeving maar is ook onderhoudsvriendelijk”, weet Vlaams minister voor Openbare werken en Mobiliteit Lydia Peeters. “Bij de realisatie werd gekozen voor duurzame en gebruiksvriendelijke materialen.”

“Deze zes meter brede brug zorgt niet alleen voor een vlotte doorstroming maar geeft ook een mooi uitzicht op het stadsontwikkelingsproject Oude Dokken”, zegt voorzitter van sogent en schepen van stadsontwikkeling Sami Souguir. “Ze is daarenboven echt Gents. De staalconstructie werd voorbereid en geassembleerd door het staalconstructiebedrijf Aelterman dat voor de volledige realisatie samenwerkte binnen de Artes Groep.”

Met de Matadibrug krijgen fietsers en voetgangers in de Oude Dokken er opnieuw een belangrijke nieuwe verbinding met het stadscentrum bij, zegt burgemeester Mathias De Clercq. De komst van deze brug is cruciaal voor de herbestemming van de Oude Dokken.

“Dit project is een mooi voorbeeld van de Europese strategie rond toekomstgerichte stadsontwikkeling. De Matadibrug zorgt voor een nieuwe sociale dynamiek, en draagt bovendien bij tot duurzame en klimaatvriendelijke mobiliteit”, duidt vertegenwoordiger van de Europese Commissie Tom De Smedt bij de opening.

De Matadibrug ligt op 330 meter van de beweegbare Bataviabrug en biedt door haar vast constructie een continu beschikbare fiets- en voetgangersverbinding tussen het stadsvernieuwingsproject Oude Dokken en het centrum.

Het realisatietraject van de nieuwe brug startte in 2019 met de vergunningsaanvraag en het contracteren van de aannemer. Begin 2023 startte de effectieve bouw. Begin juni werden de brugdelen ingevaren. Op 16 december 2023 werd de brug feestelijk geopend. Daarvoor was de hele buurt uitgenodigd.

De naam van de brug verwijst naar de Congolese havenstad Matadi. Sinds 2011 krijgen alle nieuwe bruggen aan de Oude Dokken een naam die verwijst naar een havenstad waarmee de Gentse haven een economische band heeft of had. Er werd voor Matadi gekozen door de nabijheid van de Kongostaat.

De Vlaamse Waterweg nv, sogent en de Europese Unie financierden de brug die ruim 2,8 miljoen euro (excl. btw) kostte. Het project ontving 1,34 miljoen euro financiële steun vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).  

Laatste nieuws

Top