Bovenschelde gestremd tot zaterdag 16 december

Bovenschelde gestremd tot zaterdag 16 december

Zaterdag 9 december is een 80 meter lang binnenschip gezonken op de Bovenschelde in Zevergem. De Vlaamse Waterweg nv dringt aan om de vaarweg zo snel als mogelijk terug vrij te maken. 

Bovenschelde gestremd tot zaterdag 16 december

De firma L.M. Diving Service coördineert de berging in opdracht van de eigenaar en verzekering.

Het schip zonk zaterdag. De boeg van het gezonken schip zit onder water. Het achtersteven met stuurhut en woonst bleef boven water. De machinekamer liep niet onder. Zondag werd eerst de brandstof uit het schip gepompt. Daarna heeft een duiker de schade visueel bekeken en vastgesteld dat het schip geplooid is. Daarop startte het overladen van de lading grind naar andere schepen. Na het weghalen van de lading bleek dat het schip onderaan gescheurd is en gelicht moet worden. Hiervoor zijn afzinkbare pontons nodig die vanaf donderdag in Zevergem aankomen. Naar inschatting van de bergingscoördinatie zal het schip zaterdag kunnen worden gelicht. Zowel bij het zinken als het bergen, is tot op heden geen milieuverontreiniging vastgesteld.

De Vlaamse Waterweg nv dringt aan op een snelle berging en verleent alle medewerking met de door de eigenaar van het schip aangestelde bergingsbedrijven.

De Bovenschelde blijft tot zaterdag 16 december voor alle scheepvaart gestremd met uitzondering van het gecontroleerd en in konvooi langsvaren. Dat wordt, met assistentie van de Scheepvaartpolitie, georganiseerd tot en met donderdag 14 december. 

Om veiligheidsredenen en om de bergingswerken niet te hinderen, worden de jaagpaden langs de Bovenschelde ter hoogte van het wrak afgesloten voor alle verkeer, inclusief fietsers en wandelaars:

  • op linkeroever tussen het Vredespad en de Eggestraat in De Pinte sinds zondag 10 december.
  • op rechteroever tussen Ten Stroom in Gavere en de Sint-Elooisham in Merelbeke vanaf vrijdag 15 december om 8.30 uur.

Laatste nieuws

Top