Snelle elektrische fiets op jaagpaden

Snelle elektrische fiets op jaagpaden

Bepaalde jaagpaden langs onze Vlaamse waterwegen verwelkomen de snelle elektrische fiets. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts onthulde vandaag in Lot (Beersel) langs het kanaal Brussel-Charleroi het eerste signalisatiebord dat speed pedelecs toelaat op jaagpaden.

Snelle elektrische fiets op jaagpaden

Waterwegen en binnenvaart vormen alsmaar meer een alternatief voor goederenvervoer over de weg en zullen in de toekomst nog sterker uitgespeeld worden op het vlak van mobiliteit. Maar daarnaast zijn de jaagpaden langs die waterwegen ook een erg aanlokkelijk én veilig fietsalternatief zowel voor functioneel als voor recreatief fietsen. Jaagpaden maken dan ook steeds vaker deel uit van routenetwerken en worden ingeschakeld in zogenaamde fietssnelwegen. 

Een fietssnelweg is een route die je vlot, veilig en comfortabel over een langere afstand brengt waar je moet zijn. De aanleg van een netwerk van fietssnelwegen tussen woon- en werkkernen moet meer pendelaars op de fiets krijgen.

“Vlaanderen is een fietsland, en de laatste jaren is ook de elektrische fiets aan een stevige opmars bezig”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “Vlaanderen omarmt deze evolutie met overtuiging en daar hoort ook een nieuw signalisatiebord bij.”

Houd je aan de reglementering

Een speed pedelec is een elektrische fiets met een trapondersteuning tot 45km/u. Wie met een speed pedelec rijdt moet een (fiets)helm dragen, over een volwaardig bromfietsrijbewijs AM of een rijbewijs B beschikken en een kleine nummerplaat aanbrengen. Een jaagpad is juridisch geen fietspad, waardoor de snelheid er beperkt is tot 30 km/u.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts onthulde vandaag het eerste verkeersbord dat speed pedelecs zal toelaten op het jaagpad langs het Kanaal Brussel-Charleroi in Lot, een jaagpad dat deel uitmaakt van de F20 Halle-Brussel of de Kanaalroute Zuid. De Kanaalroute loopt op de rechteroever vanaf de grens met Waals-Brabant naar Halle en vervolgens naar Buizingen, Lot, Ruisbroek en Brussel. 

Waterwegen ook voor fietsen een sterk alternatief

Gedelegeerd bestuurder Chris Danckaerts : “Het inschakelen van jaagpaden in routenetwerken past perfect binnen de multifunctionele visie van onze waterwegen, al is het wel zaak om mogelijke conflicten met bijvoorbeeld laad- en losactiviteiten te beheersen. Met het toelaten van de speed pedelecs op sommige jaagpaden dragen de waterwegen en De Vlaamse Waterweg nv bij aan meer fietsvriendelijk Vlaanderen. Na het kanaal Brussel-Charleroi zal het gebruik van speed pedelecs binnen enkele weken ook mogelijk zijn langs het Albertkanaal.”

“Jaagpaden kunnen echter ook een belangrijke functionele fietsverbinding zijn. Daarom zijn bepaalde jaagpaden langs onze waterwegen opgenomen in de fietssnelwegen,” zegt minister Weyts: “De speed pedelec, net als de ‘gewone’ elektrische fiets, is een volwaardig alternatief geworden voor woon-werkverkeer.. Daarvoor moeten de infrastructuur en signalisatie natuurlijk volgen zoals hier vandaag in Lot.”

Laatste nieuws

Top